Novice

Četrtek, 21. december 2023

Voščilo

Festival Ljubljana

Lepe praznike in srečno novo leto vam želi Festival Ljubljana.

Četrtek, 21. december 2023

Voščilo

Lutkovno gledališče Maribor

V letu 2024 si postrezite z dobrimi zgodbami.

Četrtek, 21. december 2023

Voščilo

Asta Vrečko, Ministrstvo za kulturo

V letu, ki prihaja, naj bo naša pot solidarna in ustvarjalna.

Javna tribuna za Ars / Foto: DSP
Javna tribuna za Ars Foto: DSP
Sreda, 20. december 2023

Javna tribuna

Podpora Programu Ars in slovenski kulturi

V torek 19. 2. 2023, se je točno opoldne v dvorani Društva slovenskih pisateljev zgodila javna tribuna za ARS. Udeležili so se je predstavniki in predstavnice številnih zavodov, ustanov in inštitucij, kot tudi mediji, ki bodo o vsebini tribune v teh dneh še obširneje poročali. Tribuno so s svojimi izjavami uvedli Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev, Ingrid Kovač Brus, odgovorna urednica Radia ARS, Dušan Bavdek, predsednik Društva slovenskih skladateljev in Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice. Združenje dramskih umetnikov Slovenije je zastopala Iva Babić.

Štefka Drolc, igralka / Foto: Arhiv Drame SNG Ljubljana
Štefka Drolc, igralka Foto: Arhiv Drame SNG Ljubljana
Ponedeljek, 18. december 2023

Štefka Drolc

Ob 100 letnici rojstva

Štefka Drolc, velika slovenska igralka, predstavnica takoimenovane moderne igre, se je v Ponikvi pri Šentjurju rodila 22. decembra 1923.

Stane Sever
Stane Sever
Ponedeljek, 18. december 2023

Severjeve nagrade

Nagrajenci Mateja Pucko, Matija Rupel, Staša Popovič, Jakob Šfiligoj in Matjaž Eržen

Severjevi nagradi za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih letos prejmeta Mateja Pucko in Matija Rupel, nagrado za igralsko stvaritev študentov dramske igre pa si bosta razdelila Staša Popovič in Jakob Šfiligoj. Nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču prejme Matjaž Eržen.

60 let Programa Ars / Foto: Ars
60 let Programa Ars Foto: Ars
Nedelja, 17. december 2023

Program Ars

Posledice napovedanega "največjega finančnega reza v zgodovini"

V letu 2024 radijcem "grozi največji finančni rez Programa Ars v njegovi zgodovini", so v odprtem pismu opozorili uredniki tretjega programa Radia Slovenija. 

S snemanja radijske igre / Foto: Amir Muratović, TV Slovenija
S snemanja radijske igre Foto: Amir Muratović, TV Slovenija
Sobota, 9. december 2023

Program Ars pred kamero

Dokumentarni film Ars premierno 12. 12. na TV SLO 1

Program Ars je posebnež med radijskimi postajami. O njem pripoveduje novi dokumentarni film Ars Amirja Muratovića.

KAR HOČETE? leta 1947, William Shakespeare, Kar hočete, režiser Edo Verdonik, Drama SNG Maribor, premiera 25. oktobra 1947. Na fotografiji: Edo Verdonik kot Vitez Andrej Bledica, Dušan Mevlja kot Norec in Arnold Tovornik kot Vitez Tobija Rig. / Foto: Neznan fotograf. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej
KAR HOČETE? leta 1947, William Shakespeare, Kar hočete, režiser Edo Verdonik, Drama SNG Maribor, premiera 25. oktobra 1947. Na fotografiji: Edo Verdonik kot Vitez Andrej Bledica, Dušan Mevlja kot Norec in Arnold Tovornik kot Vitez Tobija Rig. Foto: Neznan fotograf. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej
Torek, 28. november 2023

Cikel predavanj in pogovorov SLOGI in Drama: Kaj smo hoteli od Shakespeara?

William Shakespeare: Kar hočete ali Dvanajsta noč na slovenskih odrih

William Shakespeare: Kar hočete ali Dvanajsta noč na slovenskih odrih - v četrtek, 7. decembra 2023, ob 18. uri v Drama Kavarni.

Gledališka sezona 2023/24 prinaša novost in novo sodelovanje Slovenskega gledališkega inštituta in SNG Drama Ljubljana. Skupaj organiziramo posebne dogodke, na katerih so uprizoritve še pred premiero osvetljene z vidika gledališke zgodovine. To novo vsebino smo poimenovali SLOGI in Drama. Tokratno predavanje dr. Gašperja Trohe, direktorja Slovenskega gledališkega inštituta, ki napoveduje decembrsko premiero uprizoritve Kar hočete Williama Shakespeara v režiji Janusza na Velikem odru SNG Drama Ljubljana, se bo sprehodilo skozi slovenske uprizoritve in skušalo pokazati, kaj je hotela slovenska publika od Shakespeara. Kdaj so bile uprizoritve uspešne in zakaj? Se Shakespearovo besedilo prilagaja vedno novim uprizoritvam in družbenim kontekstom? Je nekakšen kameleon všečnosti, ki pa ne pozabi zbosti lastnega občinstva?

Anton Petje / Foto: Arhiv SSG Trst
Anton Petje Foto: Arhiv SSG Trst
Četrtek, 23. november 2023

Umrl je Anton Petje

Slovo našega člana

V 92. letu starosti se je za vedno poslovil dramski igralec Anton Petje.

Torek, 7. november 2023

Podprite ZDUS

Donirajte del dohodnine

Davčni zavezanec rezident, lahko del svoje dohodnine v višini do 1% nameni za financiranje upravičencev do donacij. Vabimo vas, da Združenju dramskih umetnikov Slovenije, društvu s statusom nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture, namenite izbrani odstotek dohodnine.